• Svenska
  • English

Skulptur i Pilane 10 år!

Just nu förbereder vi sommarens jubileumsutställning i Pilane som bäst. Allt skall vara klart till invigningen den 28 maj.

Ett av världens största och vackraste konstverk - det 14 meter höga kvinnohuvudet ANNA av spanske konstnären Jaume Plensa - är på väg med båt från Barcelona och beräknas anlända Göteborg i mitten av maj. Därefter har vi knappt två veckor på oss att installera ANNA högst uppe på berget i Pilane, så som fotomontaget här ovan visar. 

Dessförinnan skall ett annat gigantiskt verk, HOOP-LA av amerikanska konstnärinnan Alice Aycock, ha ankommit Pilane. HOOP-LA visades 2014 på Park Avenue i New York och konstnärinnan finns representerad på världsledande museer som Museum of Modern Art och Whitney Museum of American Art i New York. 

Ytterligare konstverk som under våren är på väg över Atlanten är gjorda av brittisk/amerikanske konstnären William Tucker. Förutom två verk som är producerade speciellt för Pilane, CHINESE HORSE och GREEK HORSE, så gör Tucker en separatutställning i Scweiziska Kunstmuseum Winterthur under 2016. 

Brittiske konstnären Tony Cragg har en given plats i Skulptur i Pilane 2016 och kommer i sommar även att ha en separatutställning med kunglig glans på Djurgården i Stockholm. Svenska konstnärinnan Helena Mutanen gör Pilanedebut med två verk och likaledes svenska Maria Miesenberger återkommer till Pilane, i år med verket OSTRICH.

Nyligen bortgångne norske konstnären Bård Breivik vill vi hylla genom att visa hans vackra THREE ORGANIC STRINGS - ett verk som tidigare visats på Vigelandmuseet i Oslo. Bårds landsmaninna Aase Texmon Rygh kommer till Pilane med RUND MÖBIUS, en större version av det verk som visades på Nationalgalleriet i Oslo 2014.

Martin Sjöberg, svensk konstnär, även verksam i New York, deltar med två nyproducerade verk. Tyska Bettina Pousttchi deltar med en spännande installation gjord av autentiska gatustolpar från Berlin och Leo Pettersson återkommer till Pilane med ett av sina mest folkkära verk: UR.

Sist men inte minst har Pilane äran att i år presentera danske konstnären Morten Löbner Espersen med verket MAGIC MUSHROOMS som han gjort speciellt för Pilane. 

 

Besök Pilane